Batum’da Kafkas-Ötesi hükümetleriyle yapılacak görüşmelere Kuzey Kafkasya heyetinin katılımı için Haydar Bammat tarafından Alman Delagasyonu Başkanı General von Lossov’a gönderilen talep dilekçesi - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 1918)
Bu yılın 8 Mayıs’ında Hükümet adına Batum Konferansı’nın Almanya Delegasyon Başkanı General Lossov’a muhtırayı gönderdim. Mektupta Lossov ile olan yazışmalar ve bu yazışmalarda yer alan Kafkasya, Kuzey Kafkasya, Gürcistan, Ukrayna Cumhuriyetlerinin bağımsızlıkları ve Rusya ile olan sınır sorunları ince detayları ile anlatılmaktadır. Ayrıca Lossov’un mektuplarından (Fransızca) örnekler verilmektedir. Mektubun son bölümlerinde de Kafkasya’nın yer altı zenginlikleri, ziraat ve hayvancılık hakkında da istatiksel çok önemli bilgiler yer almaktadır.
Keywords: von Lossow, Otto Hermann, 1868-1938; Bammat, Haydar, 1890-1965; Caucasia; Georgia; Mountainous Republic of the Northern Caucasus (MRNC); Ukraine; Russia; Turkey; German Delegation; Batumi Conference, 1918