17, 22 Şubat, 12 Mart ve 7 Nisan'da yapılan Birlik Meclisi'nin toplantılarında ele alınan raporlar ve verilen kararlara dair belge - (:unkn) unknown (My University, 1919)
17, 22 Şubat, 12 Mart ve 7 Nisan'da yapılan Birlik Meclisi'nin toplantılarında ele alınan raporlar ve verilen kararlar anlatılmaktadır. Toplantılara ait bazı kararlar şu şekilde özetlenebilir: 1. Terek ve Dağıstan’da komutan olarak çalışan General Liakhov’un adaylığı Kafkasya bağımsızlığına bir ültimatomdur. Bu yüzden kabul edilemez. 2. Kuzey Kafkasya Halkları Birliği'nin işlerinin yönetiminde hiçbir müdahale kabul edilemez. 3. Birliğin Meclisi ve temsil ettiği tüm halkların Hükümeti, Kafkasya’nın bağımsızlığın tanınması, düşmanlıkların sonlandırılması ve Gönüllü Ordu'nun tahliyesi görevini üstlenmiştir. ----- 1. Terek bölgesindeki siyasi duruma ilişkin daha fazla resmi bilgi edinilene kadar bu konunun görüşülmesinin ertelenmesi. 2. Meclis Başkanı'nın Gönüllü Ordu temsilcileriyle görüşmek üzere Terek’i ziyaret etmesi. 3. Hükümet, Azerbaycan ve Gürcistan arasında görüşmelere başlanması. 4. Daha fazla bilgi edinmek amacıyla Kafkasya’nın her bölgesinden ikişer temsilcinin acilen çağırıması. ---- 1. Kuzey Kafkasya Halkları kongreler ve Birlik Meclisi tarafından kabul edilen anayasaya uygun olarak yönetilmektedir. Bağımsızlık sorunu çözülene kadar bu anayasanın savunulması ve herkes bu karara uyması beklenmektedir. 2. Kafkas Dağları halkları General Liakhov’a tanınan haklara ve Gönüllü Ordu'nun uyguladığı şiddete karşı çıkmaktadır. 3. Hükümete darbeleri savuşturmak için acil önlemler alması ve Cumhuriyetin tüm güçlerini seferber etmesi görevi yüklenmiştir. 4. Birlik Meclisi üyeleri arasından üç kişilik bir komisyon seçilmelidir. 5. Halkları Kafkasya bayrağı altında toplanmaya çağıran bir bildiri yayınlanmalıdır. Ayrıca şu kararlar alınmıştır: 1. Hükümetin hizmetinde bulunan herkesin bağlılık yemini etmesi teklif edilmektedir. 2. Konsey seçimlerine ilişkin bir yasanın acilen hazırlanmasına başlanmalıdır. 3. Yemin metni Hükümet tarafından hazırlanacaktır. 4. 23 Mart'da onaylanan bu kararların uygulanması için tüm önlemleri almak üzere Hükümete talimat verilmelidir. Birlik Meclisi aşağıdaki kararları da Gönüllü Ordu'ya göndermiştir: 1. Gönüllü Ordu'nun Kafkasya’yı terk etmesi. 2. Kurulan askeri ve sivil idareyi geri çekmesi. 3. Gönüllü Ordu tarafından toplanan genç askerlerin terhis edilmesi. 4. Gönüllü Ordu ile her hangi bir müşterek eyleme girilmemesi. 5. Hükümetin onayı olmadan General Liakhov tarafından organize edilen kongreye katılmanın reddedilmesi ve bu tür kongrelerin protesto edilmesi.
Keywords: Liakhov, Vladimir, 1869-1919; Union Council; Union of Peoples of the North Caucasus; Terek District; Dagestan; Volunteer Army; Azerbaijan; Georgia; North Caucasus; Chechnya; Ingush people; Temir-Khan-Shurinskiy-Dagestan