Bammat'ın nakdi yardımı ile Türkiye'nin 7000 mülteciyi kabul edeceğine dair kararı hakkında Nureddin Emirov'un Haydar Bammat'a mektubu - Emirov, Nureddin (My University, 1948)
Bammat tarafından yardım olarak gönderilen 50 Frank ve mektuba cevap olarak yazılan teşekkür mektubudur. Mektupta şunlar yer almaktadır: “Dün burada Türkiye Hükümeti’nin İtalya, Avusturya, Almanya ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerinden 7.000 Türk soylu Müslüman Mültecileri kabul edeceklerine dair kararı kabul edildi. Şu şartlar altında karar gerçekleşecek.....” Haydar Bammat’ın ricası üzerine (Nureddin’in) akrabaları Pir Ali, Volga-Moskova kanal kurma projesini yürüten Vidadi ve diğer tanıdıkları hakkında bildiklerini anlatmaktadır. Mektubun sonunda Roma haberlerini aktarmaktadır: “Burada İtalya yapımı “Ribelle il Caucaso” adlı bir sinema gösteriye sunuldu. Tolstoy’un Hacı Murat eserinden uyarlandığı belli. Gerçi abartılar çok ama gerçekler de yansıtılmış. Rusları aşağılamışlar. Genel hattıyla sinema iyi.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Emirov, Nureddin; Insabato, Enrico, 1878-1963; Ahmet İsmail Ramazan; Pir Ali; Vidadi; Stalin, Josef, 1878-1953; Malochhanov; Dayidbekov; Nahibashov; Murat; Dagestanis; North Caucasians; Turkish Government; Muslim refugees; Refugee Camps-Italy; Bolsheviks; Volga-Moscow Canal; Austria; Italy; Germany; Switzerland; Turkey; Moscow-Russia; Ribelle il Caucaso (Film)