Türkiye ve Tahran'da yaşanan olaylar ve durumlar hakkında Halil Bey Hasmemmedov'un Haydar Bammat'a mektubu - Hasmemmedov, Halil Bey (Gürgören), 1873-1945 (My University, 1938)
Halil, bu yazısında önce Türkiye’de yaşanan olaylar ve durumlar hakkında anlatmaktadır. Daha sonra da Tahran’da cereyan eden hadiseler, haberler, Azerbaycanlılar, Gürcüler, Kuzey Kafkasyalılar ve Ermenilerin oradaki faaliyetleri hakkında izlenimlerini, elde ettiği bilgileri ve düşüncelerini teferruatlarıyla anlatmaktadır. Yazıda ele alınan konular geniş kapsamlı olup, Tahran hakkında özel ve sorunlar üzerine hazırlanmış bir rapor olması sebebiyle tarih açısından büyük bir değer taşımaktadır.
Keywords: Kantemir, Alihan, 1886-1963; İstanbul-Turkey; Azerbaijan; Yusuf; Paris-France; Kargareteli, İskender; Georgia; Caucasia; Tehran-Iran; Tbilisi-Georgia; Panava Nikolaishvili; Yusuf Ali; Namitok, Aytek, 1892-1963; Hoy-Iran; Tarkovsky, Adil; İbragim; Tavriz; Vrbebil; Bandar-e Anzali-Iran; Mashhad-Iran