Ahmed Taleb'in Dr. Hamidullah'ın Fransızca Kur'an tercümesi hakkında Haydar Bammat'a gönderdiği bir mektup - Taleb-Ibrahimi, Ahmed, 1932-1925 (My University, 1960)
Fransa'da siyasi mahkum olarak hapishanede bulunan Ahmed Taleb'in Haydar Bammat'a gönderdiği bir başka mektupta şu ifadeler yer almaktadır: "Son bir aydır yine hastanedeyim. Affedin, eminim bu sessizliğimin sebebini açıklıyordur. Umarım bu mektup siz sağlığınızın tadını çıkarırken ve son mektubunuzda bana bahsettiğiniz projelerinizi yavaş ama emin adımlarla gerçekleştirirken size ulaşır. Bir arkadaşım bana, yaklaşık bir ay önce radyoda Jacques Berque'in "Dünden yarına Araplar" başlıklı bir tartışmasını duyduğunu söyledi. Bu beni memnun etti. Yazar hiç şüphesiz, Arap ve Müslüman dünyasının dilini derinlemesine bilen, herhangi bir önyargıdan arınmış ve hatta sempatiyle anılan bilimsel bir tavrı benimseyen ender Fransız oryantalist ve sosyologlarından biridir..." Mektubun devamında Ahmed Taleb, Hamidullah'ın Kuran tercümesini okuduğunu ve bazı düzeltmelerin yapıldığını gördüğünü ancak bazı yeni hatalar da keşfettiğini belirtirken, "Kuran'ın ideal bir Fransızca tercümesini göremeyecek miyiz?" diye de sormaktadır. Bunun hem Arapça hem de Fransızca bilen birçok uzmanın işbirliğini gerektirecek uzun vadeli bir çalışma olduğunu düşünmektedir.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Berque, Jacques, 1910-1995; Muhammad Hamidullah, 1908-2002; Muslim World; Arab World; Kuran; Algerian prisoners-France; Fresnes Prison-France