Haydar Bammat'ın Alman diplomat Comte von der Schulenburg'a yazdığı mektup - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 2026)
Haydar Bammat'ın Alman diplomat Comte von der Schulenburg'a göndermek üzere hazırladığı mesajın müsveddesi niteliğindeki ve muhtemelen 1942 yılında yazıldığı anlaşılan bu belgede Bammat, Berlin'de Azerbaycanlı bazı politikacılarla Kafkasya meselelerini değerlendirmek üzere aldıkları inisiyatiften dolayı mutlu olduğunu bildiriyor. Bammat, Türkiye'deki siyasi faliyetlerinin sınırlandırılmış olduğu ve Türk-Rus ilişkilerinden duyduğu sıkıntı hakkında Alman diplomatı bilgilendiriyor. Kafkasya hakkında tarihi, jeopolitik, ekonomik ve ulusal konular hakkında önemli bilgiler paylaştığı bu mesajda Bammat, ortak düşman Sovyetlere karşı olası ittifak senaryoları üzerine değerlendirmelerde bulunuyor.
Keywords: von der Schulenburg, Friedrich-Werner Graf, 1875-1944; Germany; Turkey; Caucasus; Azerbaijan; Soviet Union; World War II, 1939-1945; Berlin-Germany