Karadeniz kıyısında Samsun, Trabzon, Giresun ve diğer bölgelerde yaşayan siyasi mültecilerin sordukları bazı sorulara cevap vermesi karşılığında kendisine destek olacakları hakkında bir grup siyasi mültecinin Haydar Bammat'a mektubu - (:unkn) unknown (My University, 1932)
Değerli vatanımız düşmanlarımız tarafından işgal edileli on iki senedir sizin bütün gücünüz ile onlar ile savaştığınızı biliyoruz. Bu istikamette çalışan diğer vatanseverlerin olduğunu da biliyoruz. Karadeniz kıyısında Samsun, Trabzon, Giresun ve diğer bölgelerde yaşamakta olan siyasî mülteciler ülkemizin kurtuluşu için size yardım etmeye karar verdik. Ancak bunun için sizin aşağıdaki sorular hakkındaki görüşlerinizi istiyoruz; 1. Günümüzde iki parti var ve siz bu partilerin üyesi değilsiniz. Neden? 2. Genel olarak Kafkasya’nın ve özellikle Kuzey Kafkasya’nın geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz.... gibi beş maddeden oluşan önemli sorular yer almaktadır. Mektubun sonunda da Kuzey Kafkasyalı mültecilerin imzaları bulunmaktadır.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Shakov, İsmail; Hagondokov, Edik, 1871-1958; Girey; Mehmet Recepoğlu; Nureddin; Rustambeyli, Şafi Bey, 1893-1960; Abdullah Z. Sultan; Eniszade Enis; Ramazanoğlu Şerafeddin; Gube, Osman, 1892-1943; Samsun-Turkey; Trabzon-Turkey; Giresun-Turkey; North Caucasian refugees-Turkey