Dört gün önce Hasan İsmail'in kampa geldiğini, Müslümanlar Ligi’nin iki senedir mültecilere yardım etmek için uğraşmasına rağmen siyasi durumlar sebebiyle yardım edemeyeceğini söylediğini bildiren Murat Dağlı (Donogo)nın Haydar Bammat'a mektubu - Dağlı (Donogo), Murat (My University, 1947)
8 Ağustos tarihli mektubunuzu aldım ve çok sevindim. Dört gün önce bizim kampta Hasan İsmail vardı ve o bütün Müslümanların önünde Müslümanlar Ligi’nin iki senedir bize yardım etmek için uğraşmalarına rağmen siyasî durumlar sebebiyle bize yardım edemeyeceklerini söyledi. O şunları bildirdi; 1. İngilizler-Amerikalılar Müslüman kaçakları artık Ruslar'a teslim etmeyeceklerini vaad ettiler. 2. Tutuklananlar ve İtalya kamplarında bulunanlar serbest bırakılacaklar. 3. O Türkiye Komisyonu'nun buraya geldiğinden haberdar ama kendi başına hareket ediyor. 4. İsviçre’ye gidiyor ve Cenevre’de uluslararası kurumlar ile bağlantı kurmak istiyor.... Buradan da anlaşıldığı gibi mektupta mültecilerin durumu hakkında önemli bilgiler yer almaktadır.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Dağlı (Donogo), Murat; Hasan İsmail; Penzulayev, Gamzat Suran; Reggio Emilia-Italy; Refugee Camps-Italy; Turkey; Germany; Austria; Muslim League; Turkey Commission; British; Americans; Russians; Genève-Switzerland