Bir parti kurup başında bulunmasını, kendisine her türlü desteği vereceklerini bildiren Samsun'daki Kuzey Kafkasyalı mültecilerden bir grubun Haydar Bammat'a mektubu - Samsun'daki Kuzey Kafkasyalı mültecilerden bir grup (My University, 1933)
Göndermiş olduğun mektubun Samsunlu grubu büyük bir derecede etkiledi. Bu grubun seni kolay bir şekilde bırakmayacağına inanmak istiyorum.... Sonunda arkadaşım Şerafeddin ile konuşup bir şeylerin yapılması gerektiğine karar verdim.... Toplantıya eski Said Şamilçilerden biri başkanlık etti.... Biz Trabzon ve İstanbul’a da mektuplar gönderdik ve oralardan da kendimize arkadaş bulacağımızı umuyoruz. Haberin olmalı Cemal’in cevapları bizi tatmin etmiyor... Bir parti kurup başında bulunursan çok yararlı olurdu. Bize sadece nasıl çalışmamız gerektiğini söyle bunun için bizim tecrübemiz yeterli.... Mektubun diğer kısmında birkaç şahıs hakkında kısaca bilgi bulunmaktadır.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Gazikumuklu Ramazanoğlu Şerafettin; Şamil, Said, 1901-1981; Kudutti; Magoma, Ahmed Nebi, 1897-1961; Kotse, Pşımaho, 1884-1962; Musallaev, Cemaleddin, ?-1951; Malikov; M. Sultan Abdullah; Temirhanov; Trabzon-Turkey; İstanbul-Turkey; Caucasian refugees-Samsun; Samsun-Turkey