Misirbayev Soltohan, Bolşevikler'in dine karşı tutumu gibi Haydar Bammat'ın sorduğu sorulara cevap veren, kimin yazdığı belli olmayan bir mektup - (:unkn) unknown (My University, 1930)
Ben sizin mektubunuzu beşinde aldım... Mümkün olduğu kadar sorularınıza teferruatlı cevaplar yazıyorum. 1)Misirbayev Soltohan’ı 1925-26 yıllarında Grozny’da görmüştüm. Oğlu hakkında ise onun döndüğünü ve Rostov’da yaşadığını duydum... 2)Herkesin bildiği gibi ateist Bolşevikler, dini ve dine inananları baskı altına alıyorlar. Burada mescitler, kiliseler ve din adamlarının sürgün edildiklerini, dolayısıyla da Bolşeviklere karşı geldiklerini teferruatlı anlatmaktadır. 3)Daha sonra kendisi bu durumu değerlendirmektedir. 4)Bolşeviklere karşı olan iki kurumdan ve faaliyetlerinden kısaca söz etmektedir. 5) Çeçenler ile İnguşları birbirlerinden ayırmak imkansızdır. Kazaklar ile Osetinler her ne kadar daha önce birbirleriyle düşman iseler de şu an ortaya çıkan durum, yani daha ciddi olan Bolşeviklere karşı savaş onları barışmaya mecbur etti. 6)Bizim çalışmamız hakkında bilen halk çok az kaldı. Giden göçmenler hepsi kendi şahsî işleri ile uğraşıyorlar. Vatanı, halkı ve savaşı unuttular..... 7)Günümüzde neredeyse kimse bağımsız olarak bir şey yapamaz. Her şey ve bütün sorunlar Komünistler Komitesinin dikte etmesiyle ve parti tarafından çözülüyor..... 8)Büyük şehirlerde Bolşeviklerin askerî birlikleri, dağlı bölgelerde ise polisler bulunmaktadır....
Keywords: Soltohan, Misirbayev; Grozny-Chechnya; Rostov-Russia; Chechens; Cossacks; Ingush; Ossetians; Communists; Dagestan; Siberia-Russia; Yusuf Molla; Georgia; Russia; Bolsheviks; Arabia; Bammat, Haydar, 1890-1965