Haydar Bammat'ın İngiltere'nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Balfour'a gönderdiği mektup - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 1919)
Bammat'ın İngiltere'nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri'ne gönderdiği mektupta şu hususların altı çizilmektedir: Mayıs 1917'de Kuzey Kafkasya ve Dağıstan Halkları siyasi bir birlik kurmuşlardır. Kasım 1917'de Birlik yeni Rus Hükümeti’ni tanımamış ve Bolşeviklere karşı savaşa girmiştir ve bir devlet kurarak parlamento ve hükümet oluşturmuştur. General Thompson Kuzey Kafkasya Hükümeti'nin varlığını kabul ederek durumu kendilerine yazılı olarak bildirmiştir. General Thompson'un verdiği güvence ile Kuzey Kafkasya birlikleri General Denikin'in ordusuna destek vermiş ve Bolşeviklere karşı savaşmıştır. Ancak General Denikin farklı davranarak bir takım isteklerde bulunmuş ve Kuzey Kafkasya Hükümeti'ne geri çekilme emrini vermiştir. General Denikin ordularının Kuzey Kafkasya topraklarından çekilmesi için defalarca General Thompson'a talepte bulunulmuş, ancak kendisi tepkisiz kalmıştır. Bu arada Azerbaycan Parlamentosu Kuzey Kafkasya Hükümeti'ne koşulsuz olarak her türlü desteği verme kararı almıştır. General Denikin'in saldırıları ve ihaneti sadece Kuzey Kafkasyalı halklarına karşı değil, aynı zamanda müttefik güçlerin dört yıl boyunca uğruna savaştığı ilkelere de karşı durmaktır. Bammat, İngiltere Kraliyet Sarayı'ndan, General Denikin ordusuna yapılan yardımların kesilmesi ve Bolşevizme karşı savaşlarında Hükümeti'ni desteklemesini talep etmektedir.
A copy of the letter with the registration no. HB02480. See also the letter with the registration no. HB03280.
Keywords: Balfour, Arthur, 1848-1930; Thomson, William Montgomerie, 1877-1963; Denikin, Anton, 1872-1947; Liakhov, Vladimir, 1869-1919; Volunteer Army; British troops-Caucasus; North Caucasus; Caucasus; Dagestan; Terek District; Transcaucasia; Cossacks; Bolsheviks; Allied Powers; England; Georgia; Azerbaijan; Armenia; Grozny-Chechnya