Haydar Bammat'ın Almanya'da diplomatik temaslar yürütmekte olan Arsamakov'a gönderdiği mektup - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 1918)
Haydar Bammat'dan Arsamakov Gazavat'a hitaben yazılan tarihsiz mektubun, mevcut diğer belgelerden anlaşıldığı üzere 12 Temmuz 1918'de yazıldığı anlaşılmaktadır. Bu mektubunda Bammat, Almanya'da diplomatik temaslar yürütmekte olan Arsamakov'a İstanbul'a gelmesini istediğini, kendisinden detaylı bir rapor beklediğini, Kafkasya'da işlerin iyi gitmediğini ve Osmanlı devletinden yardım talep ettiklerini bildirmektedir. Almanlardan diplomatik tanınma ve destek konusunda yazılı bir beyan almaya gayret etmesini, Kafkas devletleriyle bir konfederasyona hazır olduklarını vurgulamasını ve merkez güçlerden sadece birisiyle değil, dördüyle de dostane ilişkiler kurmak istediklerini bildirmesini istemektedir.
See also the documents with the registration nos. HB02382, HB02383, HB02384 and HB03201.
Keywords: Arsamakov, Gazavat; Batumi Conference, 1918; North Caucasus; Caucasian Government; Georgia; Armenia; Azerbaijan; Quadruple Alliance; Germany; Turkey; Army supplies; Tbilisi-Georgia; İstanbul-Turkey; Berlin-Germany