Mir Yakup'un nerede olduğunu ve Prometheé'de neden yazmadığını soran, Kavkaz dergisinin son sayısını aldığını, Türkiye ve Kafkasya adlı makalenin herkes tarafından beğenildiğini, Türkiye'de kurulacak Kafkas merkezinin nasıl olması gerektiğini ifade eden Şafi Bey Rustambeyli'nin Haydar Bammat'a mektubu - Rustambeyli, Şafi Bey, 1893-1960 (My University, 1935)
14 Mayıs tarihli mektubunuzu aldım ve mektubunuzdan Resul zade ve K...’nın entrikalarını öğrendim... 14 yıllık Türkiye’deki yaşamımda bırakın ev aramalarını şifahi bile olsun bir polisin beni rahatsız ettiğini görmedim. Mir Yakub’un nerede olduğundan haberdar edebilir misiniz. Neden o son zamanlarda “Prométhée”ye yazı yazmıyor. Türkiye’de iki şahıs (Resul zadeler) dışında bütün Dağlılar ve Azerilere Türkiye pasaportu verildi. Kafkasya merkezine gelince, nasıl bir birlik olursa olsun, böyle bir kurumun organize edilmesi gerekir. Bu kurum hayati, faaliyetlere açık, çalışan ve daha önceki Kafkasya kurumlarının hatalarını tekrar etmeyecek bir kurum olmalı.... Biz Halil Bey ikimiz bizzat bu konu üzerinde çalıştık. “Kavkaz”ın son sayısını aldım. Dergileri Anadolu ve İran’a yolladım. Sizin “Türkiye ve Kafkasya” adlı makaleniz herkesin hoşuna gitti onun tercümesini istiyoruz....
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Rustambeyli, Şafi Bey, 1893-1960; Resulzade, Mehmed Emin, 1884-1955; Vekilli, Mustafa, 1896-1965; Mehdiyev, Mir Yakup, 1891-1952; Hasmemmedov, Halil Bey (Gürgören), 1873-1945; Azerbaijanis; Mountaineers; Prométhée (Journal); Kavkaz (Journal); Turkey; Türkiye ve Kafkasya (Article); Association-Ankara; Ankara-Turkey; Iran