Haydar Bammat'ın Gürcistan'a dair yaptığı bir konuşmanın metni - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 2026)
1920'li yılların ortalarında büyük olasılıkla Paris'teki Gürcü Siyasi muhacereti mensuplarına hitaben yaptığı bir konuşmanın metni olan belgede Bammat, Kuzey Kafkasyalı ve Azerbaycanlıların Gürcü halkı ile daynışmasına vurgu yaparak, Rus işgalinin Gürcü yaşamı ve kültürü üzerindeki tahribatı hakkında önemli bilgiler paylaşmaktadır. Kafkasya'nın konumu gereği, Kafkasyalı halkların bir bütün halinde konfederatif bir çatı altında birleşmesinin gerekliliğinin altını çizip, Rusya'ya karşı verilen bağımsızlık mücadelesinde düşüncenin en sonunda silahın amansız gücüne karşı zafer elde edeceğine olan inancını ifade etmektedir.
Keywords: Georgia; Caucasus; Caucasia Confederation; Conferences