Vatandaşlıktan çıkarılmasıyla ilgili kararın kaldırılmasını, vatana dönmesine izin verilmesini, olmazsa pasaportunun bir sene daha uzatılmasını isteyen Alihan Kantemir'in Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'na gönderdiği mektubun müsveddesi - Kantemir, Alihan, 1886-1963 (My University, 1939)
Ben, damarlarında Türk kanından başka nesne bulunmayan, ruhunda Türklük aşkından başka mefkure taşımayan bir Türk vatandaşıyım. Kafkas istiklalinin ilanından sonra da gerek Azerbaycan gerekse Şimali Kafkasya’da muhtelif mevkiler işgal ve parlamento azalığı ve siyasî mümessillikler gibi muhtelif vazifeler gördüm. Bunlar meyanında Batum’da Şimali Kafkasya ile Türkiye arasında akdedilen dostluk muahedesini imza edenler meyanında bulundum. Bütün gayem millî hizmet ve Türklüğün tealisinden ibarettir. Böyle olduğu halde eski Dahiliye Vekili bay Şükrü Kaya’nın 5 Eylül 1938 tarih ve 7746 numaralı teklifi üzerine Heyet-i celile-i vekilenin 6 Eylül 1938 tarih ve 4020 sayılı kararı ile Türk hudutları haricine çıkarıldım. Bize Heyet-i Vekilenin kararını tatbik eden memurlar bunun geçici bir harici siyaset icabı olduğunu söylemişlerdi. Bunun için ve memleketin âli menfaatleri için bu karara sükûnet ile mutavaat etmiştim. Halbuki kanunen hakkımda ref’i tabiiyet muamelesini tatbik etmeye imkan yoktur. Çünkü ben mülteci değil toprak itibarı ile öteden beri Türk tabiiyetinde bir vatandaşım. Sarıkamış’ın Hamamlı köyündenim.... Bu kararın refini, 14 Eylül 1939 tarihinde bitmekte olan pasaportumun bir sene daha temdidinin karar altına alınmasını ve vatana dönmeme müsaade buyurulmasını kemali hürmetle dilerim.
Keywords: Kantemir, Alihan, 1886-1963; Kaya, Şükrü, 1883-1959; Cabinet of the Republic of Turkey; Sarıkamış-Kars; Kars-Turkey; Berlin-Germany; Trabzon-Turkey; World War I, 1914-1918; Azerbaijan; North Caucasus; Batumi-Georgia; Caucasia; Treaty of Friendship, 1918; Caucasus Muslims Relief Committee; Denaturalization; Revoking citizenship