Bammat'ın Katar Şeyhi Ali bin Abdullah al-Thani'nin Cenevre'de kültür merkezine dönüştürülmek üzere satın aldığı bir villa ve bahçesine inşa etmeyi planladığı camii hakkındaki görüşlerine dair bir mektup - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 1961)
Haydar Bammat tarafından yazıldığı anlaşılan bu tarihsiz ve kime hitaben yazıldığı belli olmayan mektupta, Bammat'ın Katar Şeyhi Ali bin Abdullah al-Thani'nin Cenevre'de satın aldığı bir villa ve bahçesine inşa etmeyi planladığı camii hakkındaki düşünceleri yer alıyor. Ayrıca Şeyh'in Avrupa'daki Müslümanlar üzerinde nüfuz edinmeye çalıştığının vurgulandığı yazıda villanın İslam'ın ışığını yaymak ve Batılılara Müslüman medeniyetinin gerçek ruhunu tanıtmak amacıyla bir kültür merkezine dönüştürülmesinin amaçlandığını ve samimi müminler tarafından bunun hoş karşılandığını belirtiyor. İslam'ın yüzyıllardır Batı'da nefret dolu misyonerler ve vicdansızca teşvik edilen bazı oryantalistler tarafından çarpıtıldığı ve iftiralara maruz bırakıldığının altı çiziliyor.Üç kıtadaki Müslümanlara dayattığı sömürgeci boyunduruğu haklı çıkarmaya çalışan Avrupa hükümetlerinin işlediği suçların artmasına karşı Müslüman seçkinlerin yeterli miktarda karşı çıkamadıklarından yakınılıyor. Şeyh'in fikrinden caymasından dolayı üzüldüğünü belirtiyor ve bu girişimin aslında Şeyh'e, Avrupa'nın tam merkezinde, çeşitli uluslararası kurumların yerleştiği bir şehirde Batılılara kendi dillerinde İslam'ın davası hakkında hitap etme olanağı verdiği ifade ediliyor.
See also the letters with the registration nos. HB02922 and HB03122.
Keywords: Al-Thani, Ali bin Abdullah, 1895-1974; Emir of Qatar; Qatar; Islamic Centre-Genève; Islam; Islamic civilization; Arabs; Paris-France