Mektup aldığına çok sevindiğini, Said Şamil’in Bandong’daki kongreye katılmasından çok mutlu olduğunu, Münih’teki Alihan ile Ahmed’den haber olmadığını, Münih'teki Kurtuluş Radyosu'nun toplantı düzenleyeceğini, başkanlığına da Bammat'ın düşünüldüğünü, Kafkasyalıları seven Gibson adlı bir arkadaşının kendisiyle görüşmek istediğini bildiren Hüseyin Kumuz'un Haydar Bammat'a mektubu - Kumuz, Hüseyin, 1890-1964 (My University, 1955)
Sizden mektup aldığıma çok sevindim ve Said Şamil’in Bandong’daki kongreye katılmasından da çok mutluluk duydum. Münih’teki Alihan ile Ahmet’ten hiç haber yok, başka arkadaşlardan haber alıyorum. Yakında Münih’teki arkadaşlardan mektup aldım, Münih’teki ‘Kurtuluş’ radyosu büyük bir sürgüne giden bizim halkımızın onuruna elemli toplantı yapıyorlarmış ve onun başkanlığına de sizi istiyorlarmış. Bence bu doğru karar ve sizin de o toplantıda katkıda bulunacağınızdan eminim. Ne yazık ki Alihan ile Ahmet bu toplantıya olumsuz bakıyorlar toplantıda konuşmayı Avtorhanov yapacağı için. Paris’e buradaki benim Kafkasya’lıları seven ve yardım etmek isteyen arkadaşım Gibson sizinle buluşmak istiyor ve ben sizin adresinizi ona verdim. Ben ve benim buradaki arkadaşlarımız her zaman size yardımcı olduğumuza gurur duyarız.
The illegible signature on this letter, along with the address, has led to the identification of Hüseyin Kumuz. The address on the letter is identical to the address in the newspaper article reporting that Kumuz was granted British citizenship on September 21, 1955. (The London Gazette, 11 Nov. 1955, p.6346)
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Kumuz, Hüseyin, 1890-1964; Şamil, Said, 1901-1981; Kantemir, Alihan, 1886-1963; Magoma, Ahmed Nebi, 1897-1961; Avtorkhanov, Abdurakhman, 1908-1997; Gibson, H.C.L.; Kantemir, Alihan, 1886-1963; Munich-Germany; London-England