Kafkas Cumhuriyetlerinin ulusal zenginliklerinin sömürülmesine karşı Kafkas Cumhuriyetleri Temsilcileri tarafından Yüksek Konsey Başkanı Aristide Briand'a yazılan mektup - (:unkn) unknown (My University, 1922)
Kafkas Cumhuriyetleri temsilcileri, kendi iradeleri dışındaki yetkililere, gruplara veya örgütlere verilecek tüm imtiyaz ve ayrıcalıkların yasal geçerliliğinin olmayacağını ve hükümsüz ilan edileceğini en kesin ifadelerle 10 Haziran 1921 bildirileriyle Müttefik Güçler Hükümetlerine teyit ettirmişlerdir. Ancak bazı gruplar ve Sovyet Hükümetleri ile yapılan görüşmeler, Kafkas Cumhuriyetlerinin ulusal zenginliklerini kademeli olarak ellerinden almak ve aynı zamanda tüm özgürlüklerini ortadan kaldırmak için tüm çaba sarfedildiğini göstermektedir. Rus Komünist Partisi'nin Kafkas Bürosu'nun yakın zamanda aldığı bir karar, Kafkas devletlerinin ayrı varlığına son vererek, bunların yerine sözde "Kafkas Federatif Cumhuriyeti"ni kurmayı amaçlamaktadır. Kafkasya Cumhuriyetleri temsilcileri Kafkas Cumhuriyetlerinin yasal Hükümetlerine hem Müttefik Güçler hem de Moskova Sovyet Hükümeti tarafından tanınan haklara aykırı olması nedeniyle söz konusu taahhüt ve düzenlemelerin geçersiz ve hukuki değerden yoksun olduğunu Yüksek Konsey'e bildirmektedir. Ayrıca Batı'nın finans ve sanayi gruplarıyla işbirliği talep edilmekte ve Müttefik Güçlerin, bu amaçla yasal temsilcileriyle iletişime geçerek Kafkas halklarının toparlanmasına yardımcı olacaklarını umut ettikleri bildirilmektedir.
Keywords: Briand, Aristide, 1862-1932; Aharonian, Avetis, 1866-1948; Topchubashov, Ali Mardan Bey, 1862-1934; Chermoev, Abdulmecid, 1882-1937; Chkhenkeli, Akaki, 1874-1959; Caucasian Republics; Allied Powers; Armenia; Azerbaijan; North Caucasus; Georgia; Soviet Government; Caucasus-Natural resources; Bolsheviks; Russian Communist Party; Caucasian Federative Republic; Cannes-France; Paris-France