Arkadaşlarından bazılarının serbest bırakılacağını, bazılarının esir kamplarında olduğunu, Kuzey Kafkasyalılar'dan çoğunun serbest kamplarda ve Mittenward’daki Türk kampında olduğunu bildiren, sayılarından bahseden, Avusturya, Almanya ve İtalya'dakilerin sayılarından ve özellikle İtalyadakilerin akıbetinden endişe ettiğini ifade eden Ahmed Nebi Magoma'nın Haydar Bammat'a mektubu - Magoma, Ahmed Nebi, 1897-1961 (My University, 1946)
Arkadaşlarımın kaderi ne yazık ki şöyle; Biçerahov ve Magomed (genç Çeçen) büyük ihtimalle yarın serbest bırakılacaklar. Ermeni Sarkisiaş, Dağıstanlı Magoed Petrakov, Balkar Kalmuk ve Azeri Mamedov’ları bu yılın Mart aylarında başka yere; esir askerler kampına değiştirdiler. Bizimkiler hepsi serbest kamplarda bulunmaktadır. Çoğunluğu Mittenwald’daki Türk kampındadır. Orada Kuzey Kafkasya Türkleri yaklaşık 500 (Dağıstanlı ve Çeçenler çok az yaklaşık 80, Osetinler 40, kalanları da Karaçay ve Adıgeler) bunların dışında Kırım-Kazan-Polonya-Tatar Türkleri yaklaşık 1500, Azeri Türkleri 300 ve Türkistanlılar 200. Avusturya’da yaşayan Kuzey Kafkasya Türkleri yaklaşık 400. Burada bizimkiler yaklaşık 1000. İtalya’da da yaklaşık 400 olduğunu söylüyorlar. Türk Millî Komitesi bulunmakta olup üyeleri öğrenci Türkler ve onun başında Sadi Bey Kırım oğlu. İtalya’daki bizimkileri kaderi beni çok endişelendiriyor. Onların arasında çok önemli insanlar var; Murat Donoguev, Emirov, Gamzatov. Ne yapmamız gerektiği konusunda daha karar veremedim.... Alihan’a da böyle bir mektup yazıyorum....
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Magoma, Ahmed Nebi, 1897-1961; Hasmemmedov, Halil Bey (Gürgören), 1873-1945; Bicherakhov, Lazar, 1882-1952; Magomed; Sarkisiaş; Petrakov, Magomed; Kalmyks; Mamedov; Kırımoğlu, Sadi Bey; Namitok, Aytek, 1892-1963; Nuris Bey; Hagondokov, Edik, 1871-1958; Kantemir, Alihan, 1886-1963; Jabağı, Vassan Girey, 1882-1961; Balinov, Şamba, 1894-1959; Veli Kayyum Han, 1904-1993; Dağlı (Donogo), Murat; Emirov, Nureddin; Gamzatov; Azerbaijanis; Turkestanis; Karachays; Adygea; Crimeans; Tatars; Ossetians; North Caucasians; Refugee Camp-Mittenwald; Mittenwald-Germany; Caucasian refugees; Refugee Camps-Austria; Refugee Camps-Italy; Refugee Camps-Germany; North Caucasians; Turkish National Committee