Çiçek Dülger'in babasının tercüme ettiği "Visages de l'Islam" başlıklı eseri gönderdiğine dair ve babası hakkında detaylı bilgi verdiği mektubu - Dülger, Gülçiçek (My University, 1964)
Haydar Bammat'ın başyapıtlarından birisi olan "Visages de l'Islam"ı Türkçe tercümesini gönderen Gülçiçek Dülger tarafından kime hitaben yazdığı belli olmamakla beraber Payot Yayınevi'ne gönderilmiş olması kuvvetle muhtemel olan mektubunda şunları yazıyor: "Sizlere M.Haydar Bammat'ın 'Visages de l'Islam' adlı eserinin bir tercümesini saygılarımla sunuyorum. Tercümanı benim kızı olduğum Bahadır Dülger Bey, eski Gaziantep Milletvekili olup, şu anda Kayseri Devlet Cezaevi'nde siyasi tutukludur. Merhum Sayın Menderes'in partisi Demokrat Parti'nin on yıllık iktidarı boyunca Türkiye Dışişleri Komisyonu raportörü, Turizm Komitesi başkanı, Avrupa Parlamentoları Asamblesi'nde Türk grubu başkanlığı, kuruculuk ve hükümetin iki basın organı Zafer ve Havadis'in genel yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. Bütün Müslüman ülkelerini ziyaret etti. Rahmetli Faysal döneminde Irak'ın Türkiye ile ilk siyasi ilişkilerini hazırlayan diplomatlardan biriydi; Bağdat Paktı'nı hazırlayan grubun üyelerinden biriydi; CENTO'nun örgütlenmesinde önemli rol oynadı ve Pakistan'da düzenlenen Cumhuriyet'in kuruluş töreninde Sayın Menderes ile birlikte Türkiye'yi temsil etti. Böylece, on yıl boyunca, üç yıldan fazla bir süre önce ordu komutanlarının rehberliğinde ve üniversitedeki bazı profesörlerin ve kendilerini aydın olarak, Türkiye'nin yaşayan ruhu olarak tanıtan diğerlerinin desteğiyle 27 Mayıs 1960 darbesiyle feshedilen Milli Meclis'in en aktif üyelerinden biri oldu. Normalde olması gereken sadece mevcut iktidarın yıkılması değil, Sayın İnönü ve partisinin iktidar partisinin yaptığı her şeye karşı hep küçümseyici, hep olumsuz tepki vermesine dayanan olaylardır. Sonucu tahmin etmek zor değil: İnsanlığa yakışmayan, demokratik uluslara yakışmayan, 20. yüzyılın hoşgörü anlayışlarına yakışmayan bir şey. Bu, merhametsizce başlayan, iyi olan her şeyi yiyip bitiren, her türlü manevi ve ahlaki kurumu yerle bir eden, her türlü mantığı gözardı eden ve sadece kıskançlıkla her şeyi ele geçirme, inandıkları her şeye sahip olma arzusuyla sözde ellerinden alınan hakları almak için hareket eden bir nefret kampanyasıdır... Tarihin derinlemesine inceleyeceği bir olayı yargılamak elbette bana düşmez (çünkü bu konuda tarafsız olmaktan korkuyorum) Babamın şu anki durumuna gelip onu anlatabilmek için hepsini yazıyorum. İktidara gelir gelmez, Cumhurbaşkanı Bayar'dan, Meclis Başkanı Menderes'e, bakanlardan milletvekillerine, en basit parti üyelerine kadar Demokrat Parti'nin tüm üyelerini gözaltına almaya başladılar. Önce Ankara'da, sonra Bizans'ın o lanetli adası Yassıada'da, Marmara'nın ortasında açgözlü ve yalnız. Sonra duruşmalar başladı, herkes vatana ihanetle, hırsızlıkla suçlandı. Zayıflar dostlarını hayali gerçeklerle suçlarken, cesur ve her zaman inananlar ise yine de düşmanlarımızı rahatsız eden gerçekleri söylediler... Bu ada, insanlığın acılarının, insanın düşünceleriyle, idealleriyle, onuruyla onu ezmek isteyen her şeye karşı mücadelesinin en güçlü simgelerinden biri olarak sonsuza kadar kalacak... Nihayet kararlar geldi... Babam idam cezasına çarptırılan on beş kişiden biriydi. Bunlardan üçü, Menderes Bey, Zorlu Bey, Polatkan Bey idam edildi... Bütün bunlar şaşkınlık ve dehşet karışımı bir atmosferinde gerçekleşti; insanlar artık konuşmuyor, düşünmüyor; kalpsiz, akılsız bir toplum oluyoruz; her yerde dualar duyuluyor, her yerde gözyaşları görülüyordu... hepsi bu kadardı... Yıkıntı dumanının yükseldiği ve baykuşların sürekli felaket ve yas şarkılarını söylediği bir harabeydi... İdam edilmeyenler ömür boyu hapis cezasına çarptırılıyor; bir süre hapishane adası olan İmralı'da kalıyorlar, ardından üç yıldır mahkumiyetlerine yol açan gerçeği bekledikleri Kayseri'ye götürülüyorlar... Babam tercümeye Yassıada'da başlamıştı; Allah'ın izniyle hayata döndükten sonra İmralı'da devam ettirdi ve Kayseri'deki hücresinin nemli karanlığında sekiz ay zorunlu kalış süresinde tamamladı… Babam için umut, mutluluk ve kurtuluş kaynağıydı; zorlukların üstesinden gelme çabasını orada buldu, ideale giden yolda ona rehberlik eden enerjiyi ve cesareti yine orada buldu. Bir canı kurtaran ve toplumumuzun uzun zamandır eksikliğini duyduğu bir şeyi veren bir faaliyetti: dini kurumları anlamada bir destekti. Haydar Bammat ve babam birbirlerine mektup yazıyorlar ve sanırım düşünce olarak birbirlerini oldukça iyi tanıyorlar ve birçok konuda hemfikir olmuş durumdalar. Bu kitabı size teslim etmedeki gecikmeden dolayı özür dilerim, ancak bunun nedeni babamla olan ulaşım ve iletişim zorluklarıdır. Bir kez daha açıklamam gerekiyor: Bu mektubu babam yerine ben yazıyorum, çünkü onun Türkçe dışında herhangi bir dilde yazmasına izin verilmiyor. Yetersiz açıklamalar için lütfen beni affedin. En saygıdeğer dileklerimi kabul edin."
See also the letters with the registration nos. HB03138 and HB03139.
Keywords: Payot (Publisher); Visages de l'Islam (Book); Dülger, Bahadır, 1911-1968; Menderes, Adnan, 1899-1961; İnönü, İsmet, 1884-1973; Gürsel, Cemal, 1895-1966; Zorlu, Fatin Rüştü, 1910-1961; Polatkan, Hasan, 1915-1961; Turkey-Political situation; Military junta-Turkey; 1960 Turkish coup d'état; Democrat Party-Turkey; Yassıada trials; Yassıada-Turkey; İmralı Prison-Turkey; Kayseri Prison-Turkey; Democrat Party-Turkey; 1960 Turkish coup d'état; İstanbul-Turkey