Haydar Bammat'ın Atina'ya geldiğini, ayın 8'inden beri Paşa'nın (Ali Sait Akbaytugan olabilir) kendisini beklediğini, Paşa'dan aldığı Şükrü Saracoğlu'nun Stalin ve Molotov ile Moskova'da yaptığı görüşmeler hakkındaki bilgileri yazdığı yazı - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 1940)
Bugün sabah saat 10’da Atina’ya geldim. 8’inden beri beni Paşa bekliyor... Moskova’da Saracoğlu ile Stalin ve Molotov arasındaki konuşmalarda iki mesele; İngiliz-Türkiye ve Fransız-Türkiye arasındaki anlaşmalar dinlendi ve tartışıldı... 1. Stalin ve Molotov Türkiye’den Boğaz kontrolünü istediler... 2. Stalin ve Molotov Almanlar Balkan’a girdiği zaman Rusya’nın tarafsızlığını koruyacağını bildirdi... Paşa'nın verdiği bilgiye göre Türkiye savaşın dışında kalmak için elinden geleni yapacak.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Saracoğlu, Şükrü, 1886-1953; Stalin, Josef, 1878-1953; Molotov, Vyacheslav, 1890-1986; England; Turkey; France; Moscow-Russia; Germans; Balkans; Athens-Greece; Akbaytugan, Ali Sait, 1872-1950; Control of the Bosporus and Dardanelles Straits