Delegasyonun durumunu değerlendiren, kimlerin neler yaptıklarını ve neler ile uğraştıklarını konusunda kendi görüşlerini açıklayan Alihan Kantemir'in Haydar Bammat'a mektubu - Kantemir, Alihan, 1886-1963 (My University, 1922)
Sekiz sayfadan oluşan mektubunda Alihan, Delegasyon’un durumunu değerlendirmekte ve kimlerin neler yaptıklarını ve neler ile uğraştıkları konusunda kendi görüşlerini teferruatları ile açıklamaktadır. Senin Delegasyon’a katılman ile biz senden çok şeyleri bekliyorduk ama sen de şahitsin sonuçlar pek parlak değil. Dolayısıyla da şöyle ya da böyle Delegasyonu tekrar gözden geçirme konusunda sorunlar ortaya çıktı.... Biz burada bu durumdan nasıl çıkabiliriz konusunu tartıştık... Ben de Tapa’nın istifa etmesi taraftarıyım.... Ayrıca senin Türkler ile ihtiyatlı olmanı istiyorum. Şu anda Bolşevikler yüzünden onlarla Azeriler arasında küçük bir soğukluk yaşanmaktadır. Mektubun diğer kalan kısmında da ülkesinde olup biten olaylardan, Bolşevikler ile vatandaşları arasındaki çatışmalardan bahsetmektedir.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Kantemir, Alihan, 1886-1963; Chermoev, Abdulmecid, 1882-1937; Bicherakhov, Lazar, 1882-1952; Mikail Halil, 1866-1936; Kumuz, Hüseyin, 1890-1964; Şhaplı, Hüseyin Tosun, 1875-1930; Azerbaijanis; Musavat Party-Azerbaijan; Kotse, Pşımaho, 1884-1962; Ingush; Mountaineers; North Caucasians; Bolsheviks; Urusbiyev, İbrahim; Abay, İsmail; Moscow-Russia; Karachays; Bekir Bey; Namitok, Aytek, 1892-1963; İsmail Canbulat, 1880-1926; Hayri Bey; Avarski, Ahmed Han; French; Turks; Paris Delegation; İstanbul-Turkey