Dumbadze’nin Amerika’da yayınlanmış olan The Caucasian Republics adlı kitabı üzerine İstanbul’da Azeriler ile Gürcüler’in arasında tartışma çıktığını bildiren, kitap hakkında ne düşündüğünü soran Alihan Kantemir'in Haydar Bammat'a mektubu - Kantemir, Alihan, 1886-1963 (My University, 1926)
Ali, Dumbadze’nin Amerika’da yayınlanmış olan kitabı üzerine İstanbul’da Azeriler ile Gürcüler’in arasında tartışma çıktığını şöyle ifade etmektedir: “Bu meseleyi halletmek için bir komisyon düzenlendi ve ben bu komisyondayım. Ancak dil bilmeden hüküm vermek (yargılamak) çok zor. Dumbadze bizim mandaları kullanıyor mu? Onun eseri ile ilgili senin görüşlerin nedir? Acil düşüncelerini bildiren bir mektup gönderirsen memnun olurum. İkinci mesele, Murat ve Ahmed Nebi Magoma'dan birer mektup aldım. Senin ve benim adıma gönderilmiş olan bu mektuplardaki birleşme ve partiye girme hakkındaki görüşleri hakkında neler düşünüyorsun....
Keywords: Kantemir, Alihan, 1886-1963; Bammat, Haydar, 1890-1965; Dumbadze, Vasili D., 1881-1943; The Caucasian Republics (Book); USA; İstanbul-Turkey; Azerbaijanis; Georgians; Murat; Magoma, Ahmed Nebi, 1897-1961