Kafkas Cumhuriyetleri temsilcilerinin Akdeniz Araştırma ve Yardım Merkezi'ni desteklediklerine dair yazıları - (:unkn) unknown (My University, 1949)
Azerbaycan adına Albay Kazım Bek Cihangir, Gürcistan adına General Şalva Maglakelidse, Kuzey Kafkasya adına Mühendis Bekir Dudar ve Ukrayna adına Dr.Vasil Fedoronciuk'ın imzaladıkları bildiride şu ifadeler yer almaktadır: "Biz, Akdeniz dünyasıyla laik ilişkiler aracılığıyla yaşam kavramını ve onun evrensel uygarlığının manevi ve temel unsurlarını, kök ve temellerini özümsemiş olan Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve Kuzey Kafkasya halklarının temsilcileriyiz. Batı uygarlığının daimi bir parçası olan ve bu dünyanın yaşayan ve ayrılmaz bir parçası olan halklarımızı Akdeniz halklarıyla birleştiren idealler, çıkar ortaklığıyla uyumludur. Onları Avrupa-Kuzey Asya halklarından açıkça ayıran temel özellikleri insana anlayış ve saygıdır. İnsanı yalnızca krallıkların bir aracı olarak gören topluluk (Rusya'nın veya daha doğrusu Moskof'un dahil olduğu); her türlü mesihçilikten ve her türlü emperyalizmden vazgeçtiğinde, iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmenin ve aynı zamanda eşit temelde işbirliği yapmanın yine de mümkün ve arzu edilir olacağı bir topluluk; Orta Akdeniz'in, Akdeniz uygarlığının en derin ruhunu yorumladığını ve Ukrayna, Azerbaycan, Gürcü, Ermeni ve Kuzey Kafkas halklarının idealleri ve çıkarlarıyla tam bir uyum içinde bu kompleksin halklarının topluluğunu desteklemektedir. Bugün Orta Akdeniz'de bireysel özgürlüğün savunucusunu ve her milletin bağımsızlığının savunucusunu tanıdığımızı kaydederek kararımızı açıklıyoruz; Avrupa özgür uluslar topluluğunu bütünleştirmek zorunda olacak Akdeniz dayanışma sisteminin yaratılmasına katkıda bulunmak için halklarımız adına ve çıkarları adına Akdeniz Merkezi'ne desteğimizi vermek; mesajını yeryüzüne dağılmış tüm kardeşlere ulaştırmak; böylece onun savunucuları ve destekçileri haline gelmek ve Akdeniz kompleksinin ortak haklarını ve birçoğunun vatandaşı olduğu özgür milletlerle olan bu büyük birlikteliğin her bir halkının özel haklarını desteklemektedir."
Keywords: Kazımbeyli, Cihangir Bey, 1885-1955; Maglakelidze, Shalva, 1893-1976; Dudar, Bekir; Fedoronciuk, Vasily; Mediterranean Centre for Studies and Assistance; Mediterranean countries; Azerbaijan; Georgia; North Caucasus; Ukraine; Western civilization; Rome-Italy