Kahire'de İsmail Paşa malikanesindeki çalışma hayatından ve Arapça bilmemesinden dolayı Türkiye'ye dönmek arzusundan bahseden Murat Dağlı (Donogo)'nın Haydar Bammat'a mektubu - Dağlı (Donogo), Murat (My University, 1947)
Kahire’den 680 km uzaklıkta olan Burden’de İsmail Paşa’nın malikanesinde çalışmaya başladığını, Arapça bilmemesine rağmen yönetici yardımcısı olduğunu, ancak fırsat bulup Türkiye’ye gitmek istediğini ve orada bir iktisatçı olarak veya yazı işlerinde çalışabilecek kadar Türkçe’sinin olduğunu anlatmaktadır. Kahire ve diğer ülkelerle olan bağlantısı hakkında kısaca bilgi vermektedir.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Dağlı (Donogo), Murat; Ismail Pasha's Manor-Egypt; Cafer K.; Hasan Muhammed; Circassians; Refugees; Anatolia-Turkey; İstanbul-Turkey; Albanians; Burden; Cairo-Egypt; Dagestan; Russia