Haydar Bammat'ın Fransa'nın Bern Büyükelçisi Dutasta'ya gönderdiği Kafkasya tarihiyle ilgili mektubu - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 1918)
Bu yazıda Kafkasya’nın tarihi, önemli detayları ile anlatılmaktadır. Şamil’in Kafkasya tarihindeki rolü, Rus rejimi dönemindeki katliam, Kafkasyalıların Ruslara karşı tutumu, 1917 tarihi ve Kafkasya’nın bağımsızlığı bunlardan bazılarıdır. Fransa’nın Kafkasya halkı için önemi de burada vurgulanmaktadır.
Keywords: Dutasta, Paul, 1873 -1925; Chermoev, Abdulmecid, 1882-1937; North Caucasus; Circassia; Dagestan; Armenians; Georgians; Russia; Bolsheviks; Russian Revolution, 1917; France; Bern-Switzerland