Haydar Bammat adına Mısır'dan para gönderildiği, makalelerin uzun olmasının mesele olduğu ve kısaltılması için talimat verdiğini, Yaş Türkistan ve Severniy Kavkaz'ın Türkiye'ye girmesinin yasaklandığını dile getiren Şafi Bey Rustambeyli'nin Haydar Bammat'a mektubu - Rustambeyli, Şafi Bey, 1893-1960 (My University, 1934)
Bu mektupta sayın Haydar Bammat'ın adına Mısır aracılığı ile 1400 frank gönderildiği yazılmakta. Sonra makalelerin uzun olduğundan dolayı zor bir mesele ile karşı karşıya olduğu dile getiriliyor. Şefi Bey Rüstembeyli bu sorunun giderilmesi için makaleleri kısaltmaları için talimat verdiğini anlatmakta. Türk Hükümetinin kararına göre Türkiye’ye “Yaş Türkistan”, “Severniy Kavkaz” gazetelerinin getirilmesi yasaklanmış, bunun sebebi öğrenilmeye çalışılıyormuş. Şefi Bey Rüstembeyli’ye göre Haydar Bammat'ın dergisinde Türkiye hakkında, Türk dünyası için önemli kültürel faaliyetler hakkında yazıların yer alması doğru olurdu. Mektubun son kısmında dergiye abone olmak isteyen kişilerin ad, soyadları ve çalıştığı yer ve meslekleri yazılmıştır. Bunlar İstanbul, Haydarpaşa Demir Yolları İdaresinde çalışan mühendis Mir Ali Bey; İstanbul, Galata Umumi İnhisar Müdürlüğü muhasebecisi Hasan Fettah Bey; Kayseri, tayyare fabrikasında mühendis Hüseyin Kumuz Bey; Belgrad Prestolonaslednikov, Safikurdli Mahmud Bey.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Rustambeyli, Şafi Bey, 1893-1960; Egypt; Yaş Türkistan (Newspaper); Severnıy Kavkaz (Journal); Mir Ali; Hasan Fettah Bey; Kumuz, Hüseyin, 1890-1964; Safikurdli Mahmud Bey; Taksim-İstanbul; İstanbul-Turkey; Kayseri-Turkey