Türkiye'ye seyahati için yaptığı fedakarlıklara saygı duyduğunu, Sofya elçisiyle bağlantı kurması ve ona aralarındaki bağlantıdan bahsetmesinden üzüntü duyduğunu, Bern elçiliğindeki Dr. Taguchi vasıtasıyla kendisiyle iletişim kurabileceğini bildiren Japonya'nın Berlin Ataşesi Albay S. Yamamoto'nun Haydar Bammat'a mektubu - Yamamoto, S. (My University, 1940)
25 Eylül tarihli mektubunuza cevap olarak aşağıdakileri bildiriyorum; 1. Türkiye’ye gelmek için bulunduğunuz teşebbüslerde yaşamış olduğunuz talihsizliklere üzülmeme rağmen bizim Sofya’daki elçimiz ile bağlantı kurmanızdan ve bizim ilişkiler hakkında ona bazı şeyler söylemiş olmanızdan üzüntü duydum. 2. Berlin veya Paris’e gelmek istediğiniz konuya gelince önceden sizinle görüşmemiz gerekir... 3. İleride bizimle bağlantı kurabilmek için Bern Elçiliğimizdeki Dr. Taguchi’nin hizmetlerinden yararlanabilirsiniz...
See II. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Dağlıları by Cem Kumuk. Ankara: YTB Yayınları, 2026, p. 92-93.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Yamamoto, S.; Taguchi; Berlin-Germany; Turkey; Japanese Embassy-Sofia; Sofia-Bulgaria; Japanese Embassy-Bern; Bern-Switzerland; Paris-France