Azeriler-Dağlılar Birliği hakkında bir toplantı yapılacağından, Ermeni ve Gürcüler ile görüşmelere devam etmeleri gerektiğinden, Pşımaho Kotse ve Said Şamil'den bahseden Alihan Kantemir'in Haydar Bammat'a mektubu - Kantemir, Alihan, 1886-1963 (My University, 1935)
Ben İstanbul’da daha üç hafta kalacağım. Herkes ile tek tek görüştüm. Herkes Azeriler-Dağlılar Birliği’nin gerekli olduğunu düşünüyor. Bugünlerde bir toplantı yapılacak ve burada bu birliğin temelleri tartışılacak. Eğer bir anlaşmaya varılırsa Kafkasya meselesi tartışılacak. Siz Gürcüler ve Ermeniler ile görüşmelere devam edin. Ermeniler ile anlaşma sağlandığı takdirde Kafkasya merkezine girmiş olursunuz.... Pşımaho Kotse ve Said Şamil şimdilik kendilerini iyi yönetiyorlar. Paris’teki Adıgeylere gelince bu meseleyi biz Pşımaho Kotse ile açık bırakmayı kararlaştırdık. Azeriler-Dağlılardan bir grup bizim buradaki “sahipler” ile konuşmaya çalışıyorlar. Hosrov eski ve şu anki Musavatçılara karşı tamamen farklı ve kendi başına adım atmayı tercih ettiğini söyledi. Kitabın yayın masraflarını Şevket, sen ve ben detayları ile konuşacağız. Ayrıca senin kitabı Fransızca’ya tercüme etmen konusunda ricada bulundu. Kitap 206 sayfadan oluşmakta olup her sayfada 27 satır, her satırda da 40 harf bulunmaktadır. “Kavkaz”ın programını göndermişler. Daha önce de sen bana Fransızca’sını göndermiştin. Petrolcülerin eski siyaset adamlarına para vereceklerini söylüyorlar. Benim de o talihlilerden olduğumu söylüyorlar. Doğru mudur?
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Kantemir, Alihan, 1886-1963; Zhordania, Noe, 1868-1953; Kotse, Pşımaho, 1884-1962; Şamil, Said, 1901-1981; Adygea; Şevket Bey; Sultanzade, Hosrovbek, 1878-1943; Amirejibi, Shalva, 1887-1943; Georgians; Azerbaijanis; Musavat Party-Azerbaijan; Armenians; Mountaineers; Kavkaz (Journal); İstanbul-Turkey; Paris-France