Haydar Bammat hakkında bazılarının görüşlerini aktaran, Said Şamil ve çalışmaları hakkında düşüncelerini belirten, Dağıstanlı Magomat Tasan Magomayev’e pasaport temini konusunda yardımcı olunmasını isteyen Cemaleddin Muallaev'in Haydar Bammat'a mektubu - Musallaev, Cemaleddin, ?-1951 (My University, 1930)
Uzun zamandır Haydar Bammat’tan mektup alamadığı ve onun acılarını her zaman paylaşmaya hazır olduğunu dile getirmektedir. Millî Merkeze girme ile ilgili 29 Kasım tarihli cevaplarının kopyasını Haydar Bammat’a gönderebileceğini yazmakta ve Haydar Bammat hakkındaki bazı şahısların görüşlerini aktarmaktadır. Said ve onun çalışmaları hakkında kendi düşüncelerini aktarmaktadır. Mektubun sonunda da Türkiye’de bulunan Dağıstanlı Magomat Tasan Magomayev’e pasaport konusunda yardımcı olmasını rica etmektedir.
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Musallaev, Cemaleddin, ?-1951; National Council; Dagestan; Magomayev, Magomat Tasan; Warsaw-Poland; Şamil, Said, 1901-1981; Turkey; Paris-France