Bammat'ın Paris'e kendi aracılığıyla değil de diplomatik kanallar aracılığıyla davet edilmesinde başarılı olamadığını, Müttefikler ile Rusya'nın gelecekteki ilişkisinin ülkelerinin kaderiyle bağlantılı olduğunu, Müttefikler'in gerçek çıkarlarının Karadeniz havzasında Ukrayna ve Kafkasya gibi bağımsız devletlere sahip olmakla ilgili olduğunu, Jordania'nın faaliyetlerini, Gvaramadze, Said Şamil ve Mir Yakub'un Londra'da olduğunu, Paris'te yaşamın çok pahalı hale geldiğini, karısının eşyalarını rehin vermekle yaşadığını ve artık taşraya taşınma zamanının geldiğini bildiren Tambi Elekhoti'nin Haydar Bammat'a mektubu - Elekhoti, Tambi, 1889-1952 (My University, 1940)
Haydar Bammat’ın kendisine gönderdiği 22 Nisan tarihli mektubunu aldığını haber vermektedir. Kafkasya problemleri müttefikler tarafından ihmal edilmiştir. Bu yüzden Bammat, diplomatik kanallar ile Fransa’ya gelmesine izin vermemiştir. Müttefikler zamanla Sovyetleri kurtarmaya çalışacak. Konuşma sırasında Tambi Elekhoti, Müttefiklerin ilgisinin büyük Rusya’dan tamamen farklı olduğunu, onların ilgisinin Karadeniz havzası, yani Kafkasya ve Ukrayna gibi bağımsız ülkeler olduğunu gösterebilir, anlatabilir. Polonya saldıramaz, en azından Ukrayna’daki Polonya askeri geri çekilemez. Tambi Elekhoti’nin görüştüğü adam şöyle demiş: “Bu düşünceler incelenmekteydi ve eğer Hitler ile Stalin yok edilebilseydi onların yerini tekrar yapılandırmanın mümkün olabileceği açık olurdu…” Oradakilerin Müttefiklerin siyasetlerinden umut ettiklerini haber vermektedir. Türkiye de sonunda Kafkasya’nın bağımsızlığının önemini anlayacak, ancak bu gerçekleştiği zaman çok geç olacağından korktuğunu dile getirmektedir. Jordania, Said Şamil ve Mir Yakup muhtemelen Londra’dalar. Çünkü Fransa’da olduklarını duymadık. Maddi problemler vardır. Nacheon çok zor durumdadır, çünkü onun grubu dağıldı. Bükreş seyahatinizden sonra neler düşünüyorsunuz?
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Elekhoti, Tambi, 1889-1952; Zhordania, Noe, 1868-1953; Mehdiyev, Mir Yakup, 1891-1952; Şamil, Said, 1901-1981; Hitler, Adolf, 1889-1945; Stalin, Josef, 1878-1953; Russia; Germany; Nakheon; Bièvres-France; Paris-France; London-England; Turkey; Caucasia; Ukraine; Poland; Balkans; İstanbul-Turkey; Ankara-Turkey; Switzerland; Bucharest-Romania; Finland; Baltic Sea; Şamil, Said, 1901-1981; Gvaramadze, Iosif