Tahran'ı tanımaya çalıştığını, Paris'in burada pek tanınmadığını, Prometecilerin iyi çalıştığını, mültecilerin hepsinin durumunun aynı olduğunu ve bazılarını kullanabileceklerini fakat takip edildiğinden temkinli davranması gerektiğini bildiren, Halil Bey Hasmemmedov'un Haydar Bammat'a mektubu - Hasmemmedov, Halil Bey (Gürgören), 1873-1945 (My University, 1938)
Geldiğimin ertesi günü arkadaşı ziyaret ettim. Konuşma kısa sürdü. Sizin telgrafın kopyasını verdi. Kara ile görüştüm. Şu an burayı tanımaya çalışıyorum. Paris burada pek tanınmıyor. Bu yıllar içinde Prometeciler çok iyi çalışmışlar. Gerekli ve iyi bir seçim yaparak buraya kitaplar göndermek gerekir. Tendoninciler ile görüştük. Onlar hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Mültecilere gelince hepsinin durumu aynı. Günlük hayat ile uğraşıyorlar, ilk gözlemime göre onların bazılarını çekmek (kullanmak) mümkün. Hukukî “durumum” işlerimi zorlaştırıyor. Takip ediliyorum. Dolayısıyla da temkinli olmam gerekiyor Sabit adımlarla yürüyebilmem için arkadaşlarınızla konuşursanız iyi olur... Telgrafta belirttiğiniz görevi yerine getireceğim. Yalnız zamanla... biraz araştırmam gerekecek..
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Hacıbeyli, Ceyhun, 1891-1962; Tehran-Iran; Paris-France; Promethean Movement; Zulfigar