Haydar Bammat tarafından Almanya'daki Müslüman mültecilerin Türkiye'ye gönderilmesi hakkında Uluslararası Kızıl Haç başkanına yazılmış mektup - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 1948)
Muhetemelen Haydar Bammat tarafından Uluslararası Kızıl Haç Örgütü başkanına yazılmış olan bu mektupta, "Almanya'daki Müslüman mültecilerin meselesi konusunda sizi tekrar rahatsız ettiğim için beni bağışlayın. Umarım bu son olur. Türk hükümetiyle vardığınız anlaşmanın ardından bu konu çok şükür tasfiye edilme sürecine girdi. Türkiye Komisyonu Başkanı Sayın Atasagun, 29 Haziran'da yaptığı ziyarette, Türkiye'ye gitmesi planlanan tüm mültecilerin tahliyesinin Ağustos ayı başında tamamlanabileceği yönündeki umudunu dile getirdi. Ancak tahliyenin henüz başlamadığı bildirildi. Öte yandan Almanya'daki parasal reformu mültecileri son derece zor durumda bıraktı. Yakın zamanda Almanya'dan aldığım birkaç mektupta ifade edilen arzuya yanıt olarak, Sayın Büyükelçi, IRO bölümüne müdahale etmenizin mümkün olup olmayacağını sormak istiyorum. Bu mültecilerin Türkiye'ye çıkışlarını hızlandırmak için Bad Kissingen'de bu konuyla yerinde ilgileniyor. Bu talebime gösterdiğiniz ilgi için şimdiden teşekkür ederim..." ifadeleri yer almaktadır.
Keywords: Atasagun, Cevdet, 1889-1951; Ponsot, Henri, 1877-1963; Muslim refugees-Germany; Turkish Government; International Red Cross; International Refugee Organization (IRO); Monetary reform-Germany; Germany; Turkey; Bad Kissingen-Germany; Genève-Switzerland; Lausanne-Switzerland