Afganistan Dışişleri Bakanlığı'dan Fransa Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri René Massigli'ye gönderilen mektup - (:unkn) unknown (My University, 1956)
Gönderenin kimliğinin tam olarak teşhis edilemediği ama Afgan Dışişleri Bakanı tarafından Fransa Dışişleri Bakanı'na gönderilmiş olması kuvvetle muhtemel mektupta, "18 Nisan'da tarafınıza yaptığım ziyarete ve o günkü toplantımızı özetleyen 28 Nisan tarihli mektubuma atıfta bulunarak, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan, "Arap ülkeleri bundan kaçınsa bile Afganistan'ın Cezayir sorununu Güvenlik Konseyi'nde gündeme getirmeye hazırdır" şeklindeki iddiaların hiçbir dayanağı yoktur. Afgan Hükümeti'nin Cezayir meselesindeki tutumu açık ve nettir. Cezayir'deki Müslüman halkla manevi ve kültürel açıdan yakınlıklarıyla birbirine bağlı olarak bunun ne kadar önemli olduğunu bilen Afganistan, bu ülkenin kaderine kayıtsız kalamaz. Bu nedenle Afgan Hükümeti, Fransa'nın Fas ve Tunus'un karmaşık sorunlarını barışçıl bir şekilde çözerek dünyaya verdiği asil örnekten ilham alarak, Cumhuriyet Hükümeti'nin ciddi Cezayir sorununun serbest müzakereler yoluyla çözüldüğünü görmek istiyor. Eğer Cezayir meselesi uluslararası kurumlardan bir gün önce gündeme gelseydi, Afro-Asya gruplaşmasının bir parçası olan Afganistan, bu grubun davranış çizgisini takip etmek zorunda kalacaktı" ifadeleri yer almaktadır. Kabil'e gönderilen bilgi notunda ise; "Dışişleri Bakanı Fransa'nın Cezayir'deki şiddet tutumunu kınadı. Afganistan'ın Cezayir'in haklı özlemlerine duyduğu sempatiyi dile getirdi. Adaletsiz baskıcı sömürgeci politikaya karşı kahramanca direnişini övdü. Afganlar ve Cezayirliler arasındaki insani, dini ve kültürel bağları hatırlattı. Fransa'yı ve destekçilerini bu politikanın yıkıcı sonuçları konusunda uyardı. Avrupa savunma güçlerinin bu saldırgan sömürgeci kampanyaya katılımından duyduğu üzüntüyü dile getirdi" sözlerine yer verilmektedir.
Keywords: Massigli, René, 1888-1988; Bakhtar; Afghanistan; Algeria; Afghanistan-Algeria relations; Arab countries; France; Morocco; Tunisia; Colonialism; Security Council; Paris-France; Kabul-Afghanistan