Haydar Bammat'ın İtalya'daki Afganistan Büyükelçiliği Sekreteri Mohammed Ali Khan'ın tutukluluğunun protesto edilmesi hakkındaki mektubu - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 1943)
Haydar Bammat mektubunda, kendisinden incelenmesi istenen protesto taslağı hakkındaki görüşlerini dile getirmektedir. Her şeyden önce bir protesto yazısı gönderilmesi gereklidir. Protestonun odaklanması gereken tek konunun Zürih polisinin zanlıyı Elçiliğin korumasına başvurmasını engelleyen uygunsuz davranışıdır. Ahlaki mülahazalar ve uluslararası nezakete yönelik ifadelerin silinmesinin kendi çıkarlarına olacaktır. Zira tartışmanın herhangi bir şekilde genişletilmesi, Roma'daki Büyükelçilik sekreterinin valizini ararken sergilediği beceriksiz tavrın yeniden incelenmesine yol açabilecektir. Bammat mektubun sonuna eklediği notta; İran Büyükelçiliğinin Maslatgüzarın eşi Bayan Ghadimy'ın vefatını duyurduğunu, Büyükelçilik adına bir taziye mesajı gönderdiğini ve Elçilik çalışanı Zuppiger'den cenaze törenine katılmasını istediğini yazmaktadır.
Keywords: Sardar Shah Wali Khan, 1888-1977; Mohammed Ali Khan; Legal cases; Department Politique Féderal-Switzerland; Royal Embassy of Afghanistan-Switzerland; Royal Embassy of Afghanistan-Rome; Zuppiger; Iranian Embassy-Bern; Bern-Switzerland