Gürcülerin teşebbüslerinin netice vermediğini, Alşibay'ın döndüğünü, İskender'den mektup aldığını, onun İstanbul'a gelmek istediğini fakat bunun şimdilik imkansız olduğunu, onun korunması gerektiği ve bir yardımcıya ihtiyacı olduğu hakkında Alihan Kantemr'in Haydar Bammat'a mektubu - Kantemir, Alihan, 1886-1963 (My University, 1940)
Daha önce de sana bildirdiğim gibi grip nedeniyle işler aksadı. Şimdi iyiyim ve o günleri telafi etmeye çalışıyorum. Şimdilik her şey yerinde. Gürcülerin teşebbüsleri netice vermedi, Alşibay döndü. Şimdilik kimseyi oraya gönderme kararı alınmadı. Eski düzeni korumak gerekir.... Prag’a daha gidemedim... Daha önceki mektubumda bahsettiğim gibi İskender’den çok ilginç bir mektup aldım. O, İstanbul’a gelmek istiyor ama işi bırakmak imkansız. Bu yüzden Gagu onu çağırıncaya kadar beklemesini istedi. İskender’i korumak gerekir ama aynı zamanda da yeni insanlar ile onu kuvvetlendirmek gerekir. İskender’in seninle konuşması ve iklim değiştirmesi onun için iyi olurdu. Tebliğ için İskender’i davet etmeniz çok iyi olurdu. Cevat kesin bir dille cevap verdi onunla görüşünceye kadar şimdilik nokta koymak gerekir. Fuat’a güveniyorum....
Keywords: Bammat, Haydar, 1890-1965; Kantemir, Alihan, 1886-1963; Hilmi Bey; Alshibya, Grigoriy Konstantinovich; Lado; Shushu; Magoma, Ahmed Nebi, 1897-1961; İskender; Gagu; Nogayev; Can; Hasmemmedov, Halil Bey (Gürgören), 1873-1945; Cevat; Fuat; Maks; Tokumbey; Kavetsky; Bammat, Zeynep Chermoev, 1905-1977; Georgians; Prague-Czech Republic; İstanbul-Turkey; Sarıkamış-Kars; Kars-Turkey; Kandelaki, Konstantin, 1883-1958; Berlin-Germany