Bammat'ın Ahmet Nesimi Bey'e gönderdiği ve Osmanlı İmparatorluğu'nun zor durumda olan Kafkasyalılara yardımını rica eden mektubu - Bammat, Haydar, 1890-1965 (My University, 1918)
Bammat mektubunda; Nisan ayında Vezir Ekselansları ve Savunma Bakanı ile bizzat görüştükten sonra Dağlı Kafkasya Birliği’nin bağımsızlığı için dahili ve harici düşmanlara karşı savaşmakta olan Kuzey Kafkasya’ya Osmanlı İmparatorluğu’nun gereken yardımı göstereceğine dair bir yazının kendisine ulaştığı haberini vermekte ve Batum Konferansı’nda Osmanlı İmparatorluğu ile Dağlı Kafkasya Birliği arasında dostluk anlaşması yapıldığını hatırlatarak bu anlaşmaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Mektubun devamında gerekli olan askeri kaynakların yetersizliği sebebiyle düşmanlara gerektiği gibi cevap veremediklerini ve Bolşeviklere teslim olmak zorunda kaldıkları haberini vermektedir. Ayrıca, Savunma Bakanı Enver Paşa ile olan görüşmelerinden bahsederek Osmanlı İmparatorluğu’nun yardım etmeyi reddetmeyeceğini umut ettiklerini ve bu meselenin Kafkasyalılar için hayati önem taşıdığını bildirmektedir.
French translation of Russian letter with the registration no. HB02321.
Keywords: Sayman, Ahmet Nesimi, 1876-1958; Enver Pasha, 1881-1922; Union of Mountain of the Caucasus; North Caucasus; Ottoman Empire; Batumi Conference, 1918; Bolsheviks